tisdag 4 januari 2011

Gör om, gör rätt....

Ja...vad säger man?
I söndags försökte jag mig på att lägga ihop skrov och däck. Med betoning på försökte.
Började med att slipa det sista, lite på skottet, lite på insidan längs med skrovet för att få bättre fäste när jag sen ska lägga på en glasfiberremsa och expoxy på insidan för att förstärka skarven.
Strök skottet en sista gång för att få bra finish och yta på det och för att försluta, slipade längs med däckskanten för att få bort blänket och få bättre fäste för epoxyspacklet.
Pausade med en macka och kaffe för att få lite energi till nästa steg...
Så var det då dags att fästa ihop skrovet och däcket.. så jag sprutade dit en sträng med epoxy längs med hela skrovkanten med hjälp av en spritspåse och fick sen hjälp av Jonas att lägga på däcket och började fixera med hjälp av spännband, snören och tejp...men när jag tryckte ner på ena sidan, hoppade det upp på andra sidan, jag tryckte, drog, spände och svor och fick tillsist den både efterlängtade och inte helt välkomna frågan om jag ville ha hjälp, och det ville jag, fast jag ville ju också klara det själv. Dumt.
Men jag fick hjälp, och vi fortsatte dra, klämma, trycka och fixera, men det blev inget bra alls.
Tillsist så bestämde jag mig för att det fick vara nog, så vi drog av all tejp och lossade på remmar och snören, lyfte av däcket och jag torkade av det värsta med papper. Men jag var sur och besviken. Ewa tog mig i armen och ledde in mig i fikalokalen och pumpade mig med socker; glögg, pepparkakor och julgodis, och snart kändes det mycket bättre.
Jag tog fram gummiskrapan och drog av det sista av spacklet som börjat härda och jag tror jag fick bort det mesta.
Dagen efter, måndag kväll, var det dags för nästa försök. Jag började med att slipa ner skottet ännu mer, det blev en hävstångseffekt över skottet när jag försökte trycka ner däcket runt sittbrunnen och när jag fick bort den överflödiga halvcentimetern blev det mycket bättre.
Så jag tog fram borrmaskinen och borrade åtta små hål kring sittbrunnen så jag kunde naja ihop gliporna med lite kontroll och det blev bra. Jag kunder justera lite efterhand och få till passformen på ett kontrollerat och bra sätt. Drog ut en ny sträng med epoxyxpackel längs med skrovkanten och passade in däcket, så åkte spännband och tejp fram igen och jag tror jag gjorde åt en hel rulle med maskeringstejp. Kajaken såg ut som ett mellanting mellan en polkagris och en mumie när jag tejpat färdigt.
I morgon får jag öppna mitt paket igen och se hur det blev, men tills dess firar jag att jag numera har en one-piece-kayak... :-)

//MJ

2 kommentarer:

  1. "Ewa tog mig i armen och ledde in mig i fikalokalen" Det filmas för lite i lokalen..

    SvaraRadera
  2. Händer det något? Är det bara bloggandet som slutat, eller byggandet?

    SvaraRadera